Nedir bu Sosyal Medya Yasası?

    Yaklaşık bir aydan bu yanadır gündemde olan ve tasarı haline getirilen Sosyal Medya Yasası Mecliste 29.07.2020 tarihinde kabul edildi ve 31.07.2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlandı.  Kabul edilen 9 maddelik bu yasa kullandığımız Facebook, İnstagram, Twitter, Youtube ve TikTok gibi uygulamalar “Sosyal Ağ Sağlayıcısı” şeklinde adlandırıldı.

    Ülkemizde yeni ama dünyada birçok örneği olan bu Sosyal Medya Yasası, Almanya’da 2017 yılında uygulandı. Bizim ülkemizde de Almanya’dan örnek alınarak uyarlanan Sosyal Medya Yasası, İnternet ve sosyal medya üzerinden işlenen suçlarla mücadelede daha etkin ve sonuç odaklı olacağı görülmektedir.  Zaten gündemde olan yasa ile ilgili Sosyal Medya Şirketleri, Türkiye’de temsilci bulundurabileceklerini ve bu konuda olumlu, iş birliği içinde olacaklarını açıklamışlardı. Sadece Twitter bu konuya olumlu olarak bakmıyor, ilerleyen zamanda neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

    Sosyal Medya Yasası
    Sosyal Medya Yasası

    Nedir bu Sosyal Medya Yasası? Düzenlemeleri ve Maddeleri:

    Sosyal Medya Yasası, milyonlarca kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Youtube gibi sosyal medya şirketlerinin bir takım yaptırım ve yükümlülüklerini öngören yasa tasarısı olarak karşımıza çıktı. Sosyal medya şirketlerinin ülkemizde temsilci bulundurulması zorunluluğu bunlardan bir tanesi. Yayınlanan Resmi Gazetede, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” şeklinde adlandırıldı. Yasa, 01.10.2020 tarihinde yürürlüğe girecek.

    Sosyal Medya Yasası Maddeleri:

    Toplam 9 Maddeden oluşan yasayı ayrıntılı incelemek için, burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

    Sosyal medya platformlarına yeni tanım ve şirketlerin temsilci bulundurma zorunluluğu:

    • Yabancı ve yerli sosyal medya şirketleri “Sosyal Ağ Sağlayıcısı” olarak adlandırılacak.
    • Ülkemizden günlük erişim miktarı 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı Sosyal Ağ Sağlayıcıları, ülkemizde en az 1 kişi temsilci bulundurmak zorunda olacak.
    • Sosyal Ağ Sağlayıcıları bu kişilerin kimlik ve iletişim bilgilerini 01.10.2020 tarihine kadar BTK’ ya bildirmek zorunda olacak.
    • Temsilci gerçek bir kişi olursa, bu temsilci Türk vatandaşı olmak zorunda olacak.
    • Kullanıcıların IP adreslerinin yanı sıra “port bilgisi” de temin edilebilecek.

    Türkiye’de temsilci bulundurmayan şirketlere uygulanacak yaptırımlar:

    • Ülkemizde temsilci bulundurmayan Sosyal Ağ Sağlayıcılarına, 30 gün içerisinde bu yükümlülüğü yerine getirmemesi halinde, temsilci bulundurmadıkları süre boyunca para cezası ve bant genişliğini azaltma yaptırımları uygulanacak.
    • Sosyal Ağ Sağlayıcıları ilk etapta temsilci bulundurmaz ise 1 ila 10 milyon TL arası idari para cezası uygulanacak.
    • Sosyal Ağ Sağlayıcıları 10 gün içerisinde temsilci bulundurmaz ise 30 milyon TL idari para cezası uygulanacak.
    • Sosyal Ağ Sağlayıcıları hâlâ temsilci bulundurmuyorsa, 3 ay süre boyunca Türkiye’de reklam çalışmalarını durdurma cezası uygulanacak.
    • Son aşamaya giren Sosyal Ağ Sağlayıcıları birinci adımda %50 bant genişliği daraltma cezası için Sulh Ceza Hâkimliğine başvurabilecek.
    • Bir önceki aşamanın yerine getirilmemesi halinde %90 bant genişliği daraltma cezası uygulanması için Sulh Ceza Hâkimliğine başvurulabilecek.
    • Bant genişliği cezası alan şirketler, 4 saat içerisinde gerekli yaptırımları uygulamak zorundalar kalacaklar.
    • Temsilci ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirilmesi halinde verilen İdari Para cezalarının ¼ ü tahsil edilebilecek, reklam yasağı kalkacak ve Hâkim Kararları kendiliğinden hükümsüz kalacak.

    Kullanıcılar, mahkemeye gitmeye gerek kalmadan direkt olarak temsilciliklere kişilik hakkı ihlali ile ilgili başvuru yapabilecek:

    • Sosyal ağ sağlayıcıları, “içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi”ni gerektirecek içeriklere yönelik kişiler tarafından yapılacak başvurulara, 48 saat içerisinde dönüş yapmak zorunda olacak.
    • 48 saat içerisinde dönüş yapmayan şirketlere 5 milyon TL para cezası uygulanacak.
    • Cezai yaptırım yerine getirilmezse 10 milyon TL para cezası.
    • Hukuka aykırı olarak mahkeme tarafından bildirilen içerik kaldırılmaz ise ortaya çıkacak olan maddi hasarı, sosyal ağ sağlayıcı şirketler üstlenecek.
    • “içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi” başvurularına ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren Türkçe raporları 6 aylık dönemlerle BTK’ ye bildirecek.
    Sosyal Medya Yasası

    Sosyal Ağ Sağlayıcıları, bu maddelerle birlikte Türkiye’de bulunan kullanıcıların verilerini yine Türkiye’de barındırması gerektiği hakkında bir madde daha bulunuyor. Fakat verilerin barındırılması ile ilgili ne gibi tedbirlerin alınacağı hakkında bir açıklama bulunmuyor.

    Ülkemizde hem internet hem de hukuk alanında bir yenilik getirecek olan Sosyal Medya Yasası, Sosyal medya ortamında kişilere karşı işlenen suç ve saldırılarda daha etkin bir mücadele etmeyi ön görüyor. Çünkü ülkemizdeki vatandaşlar etkin bir şekilde sosyal medyayı kullanıyorlar. İnşallah bu konuda şirketler de daha yapıcı olurlar ve ülkemiz adına yararlı bir değişiklik olmuş olur.

    Digiqole Ad

    İlgili Yazı

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir